Alles voor uw tuin op één plaats

Januari

Genoeg tuinwerkzaamheden, ook in januari!

Een nieuw jaar is begonnen! Ook dit jaar hopen we weer op een mooie zomer voor de tuin. Om in het voorjaar en in de zomer optimaal te kunnen genieten kunt u in de maand januari al veel tuinwerkzaamheden aanpakken. Bij mooi weer kunt u alvast spitten en tuinafval opruimen of bijvoorbeeld de tuinomheining repareren. Ook kunt u de winterbloeiers zoals de winterviolen, heesters en kerstroos bijwerken. Let wel op dat harde en ijzige wind de beplanting kan verwoesten. U doet er goed aan om wintergevoelige planten af te dekken en zo te beschermen met jute, vliesdoek of afgevallen blad. Een tuin staat nooit stil, elk jaar zijn er wel kleine aanpassingen nodig. Misschien zijn er planten doodgegaan of bent u niet tevreden over een kleurencombinatie. Ook die uit de kluiten gewassen struik moet er dit jaar misschien wel aan geloven. Januari is bij uitstek de maand om eens in de tuinboeken en tijdschriften te duiken om frisse ideeën op te doen. Onderstaand alle tuinwerkzaamheden januari op een rij.

Tuinwerkzaamheden januari gazon

Ligt er sneeuw op het gazon? Loop er dan niet overheen. Dit kan het gras beschadigen. Tevens is de sneeuw sterk isolerend, een goede beschermlaag dus voor uw gazon en andere planten. In januari kunt u graszoden aanleggen, mits het niet vriest en de grond droog is. Bij zacht winterweer kunt u de grasmat beluchten met een spitvork en de de ontstane gaten opvullen met brekerzand. Hier vindt u meer tips voor uw gazon.

Vijver

Bij goed weer kunt u beginnen met het uitgraven voor een nieuwe vijver. Het uitgraven voor een voorgevormde vijverbak komt erg nauw. Het is verstandig bladeren die in de vijver vallen te verwijderen. Wanneer er vissen in de vijver zitten is het van belang dat de vijver niet dichtvriest, de vissen zullen anders sterven door zuurstofgebrek. Een simpele oplossing is een zuurstofpomp te installeren, die zorgt voor extra zuurstof in het water en zorgt ervoor dat de vijver niet helemaal dichtvriest. Mocht de vijver toch dichtgevroren zijn, zet dan een pan met heet water op het ijs zodat er een opening in het ijs ontstaat. Ga nooit hakken in het ijs, de druk kan in het afgesloten water nergens heen, behalve naar de luchtblaas in de vis. Deze kan de plotselinge druk niet verdragen en zal knappen, waarna de vis verdrinkt. Probeer een bevroren vijver met daarop een sneeuwlaag schoon te vegen, zodat er licht kan doordringen onder het ijs. Hier vind u meer tips voor uw vijver.

Bestrating

Bij zacht weer kan er zelfs in januari al sprake zijn van onkruidgroei, door het onkruid meteen te verwijderen maakt u het zich gemakkelijker voor de rest van het jaar. Gevallen blad kunt u het beste meteen van uw bestrating ruimen. Als het lang blijft liggen gaat het rotten, wordt het glibberig en kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. Het laten liggen van blad op bestrating verhoogt het organisch stofgehalte in voegen en goten. Daarmee wordt het vochtbergend vermogen van dat beetje zand op die plek verhoogt. Dit kan het verschil maken waarom onkruid wel of niet kan overleven in die straatvoeg. Weggewaaide, al dan niet rottende bladeren, zorgen vaak voor verstoppingen van rioolputjes. Wij adviseren om deze maand geen bestrating te leggen, als er veel kou in de grond zit kan de bestrating in de warmere maanden ernstig gaan verzakken. Hier vind u meer tips voor uw bestrating.

Siergrind

Voor siergrind geldt hetzelfde advies met betrekking tot onkruid en blad als bij bestrating. Daarentegen kan siergrind wel gestort worden in januari mits het niet te hard vriest. Denk hierbij wel aan het worteldoek en gebruik van grindplaten. Zo voorkomt u dat er overmatig onkruid verschijnt tussen het siergrind. De grindplaten voorkomt het schuiven van het grind.  Hier vind u meer tips voor uw siergrind.