Alles voor uw tuin op één plaats

Februari

Februari is de laatste maand van de winter en wordt ook wel de regenmaand en sprokkelmaand genoemd. In deze maand hopen we afscheid te kunnen nemen van het winterse weer en het goede weer te verwelkomen,  zodat we meer tijd kunnen doorbrengen in de tuin. In februari zijn er enkele werkzaamheden die u al kunt oppakken. Alle tuinwerkzaamheden voor februari op een rij.

Gazon

In februari hoeft u nog niet veel aan uw grasveld te doen. Vriest het? Loop dan niet over uw gazon. U kunt dan het gras beschadigen, wat zichtbaar wordt in het voorjaar. Sneeuw op het gras is geen probleem, dit is een goede isolatie voor de planten. Bij veel regen kunt u beter ook niet over uw gazon lopen. Doordat de grond dan wordt aangetrapt verdwijnt de lucht hieruit. De structuur wordt dan vernield en de grond neemt dan geen water meer op.Als het niet vriest kun u graszoden leggen.  Hier vind u meer tips voor uw gazon.

Tuinaarde

De maand februari is een goede maand om de tuin bij te snoeien zolang het niet vriest. Daarbij moet u er wel aan denken om de rozen niet te snoeien. Naast het snoeien kunt u ook de borders alvast klaar te maken door deze te bemesten met tuinaarde. En wanneer u toch bezig bent met tuinwerkzaamheden en tuinaarde kunt u de kruipplanten gaan verpotten. Wilt u de tuin voorzien van eetbare planten dan kunt u vast een begin maken door tuinbonen te zaaien. Houdt deze nog wel even binnen! Meer tips over tuinaarde.

Tuinwerkzaamheden februari vijver

Ook de vijver heeft deze maand niet veel aandacht nodig. Het kan deze maand zeer koud zijn en vriezen. Let op dat het wateroppervlak plaatselijk open blijft. Vijverbeluchting kan hierbij helpen. Vooral bij ondiepe vijvers bestaat het gevaar dat de vissen stikken als de vijver is bevroren. Een zuurstofpomp zorgt in de eerste plaats voor zuurstof, maar voorkomt ook dat de vijver dichtvriest. Reigers kunnen nu ook een probleem vormen, vooral bij ondiepe vijvers waar de vissen zich niet goed kunnen verschuilen. Er zijn verschillende producten die uw vissen beschermen tegen reigers. De vissen kunnen pas gevoerd worden bij een watertemperatuur boven de 10 graden. Controleer tegen het eind van de maand de zuurgraad van het water, dit evenwicht kan verstoord zijn door regenwater. Hier vind u meer tips voor uw vijver.