Alles voor uw tuin op één plaats

Oktober

De maand oktober is de tweede maand van de herfst en wordt ook wel de wijnmaand genoemd. Oktober is dan ook de ideale maand om heerlijk met een wijntje in huis of in de tuin te zitten. Deze maand is ook ideaal voor tuinwerkzaamheden, zonder dat u zich in het zweet hoeft te werken zoals tijdens de zomermaanden. Alle tuinwerkzaamheden oktober op een rij!

Tuinwerkzaamheden oktober gazon

De komende tijd zullen de werkzaamheden verminderen voor het gazon ten opzichte van de zomermaanden. Het gras blijft doorgroeien tot de temperatuur onder de 6 graden zakt. Wanneer dit het geval is kunt u uw grasmaaier opbergen voor de wintermaanden. De hark kunt u daarentegen uit de schuur halen om de graszoden te ontdoen van bladeren die op het gazon liggen. Om de graszoden winterklaar te maken kunt u deze het beste bemesten. Zo komt uw gazon mooi de winter door!

Tuinaarde

In deze tijd van het jaar kan het weer behoorlijk tekeer gaan en daar kunnen uw planten onder lijden. Om dit te voorkomen kunt u de planten ondersteuning geven door ze op te binden. U kunt er ook voor kiezen om vaste planten te beschermen met hoezen of speciaal doek. Er zijn deze maand mogelijkheden om te gaan planten in de tuinaarde. Zo kunt u in uw bloembakken winterbeplating plaatsen zoals vrolijke besdragers. Rozen zijn uitermate geschikt om in oktober in de tuinaarde te planten.

Tuinhaarden

De kans is groot dat u niet meer gebruik maakt van uw tuinhaard in deze maand. Dek de haard daarom af met een beschermhoes, zodat uw tuinhaard beschermt is tegen weer en wind.

Vijver

De tijd is aangebroken om de vijver winterklaar te maken. Verwijder eerst bladeren en vuil uit de vijver met een schepnet. Voordat u begint met het winterklaar maken is het handig om een afdeknet te spannen, zodat blijft de vijver schoon van takken en bladeren. Voor de vijver kunt u een nieuw laagje substraat aanleggen. Om in de komende wintermaanden verzuring van het milieu tegen te gaan, strooit u een hoeveelheid Bio-Oxydator over de bodem. Breng verder een ijsvrijhouder of een goede vijverpomp aan, zodat u later bij vriezend weer een deel van het wateroppervlak open houdt.