Alles voor uw tuin op één plaats

November

November is de maand van regen, prachtige herfstkleuren en -geuren, Sinterklaas- en Kerstversiering in de winkels en de Sint die zijn intocht doet in Nederland. Sneeuwklokjes poppen op, waardoor ook op de donkere tuinen wat kleur in uw tuin verschijnt. Zorg dat u strooizand of -zout op voorraad heeft voordat de winter en gladheid echt aanbreekt. Benieuwd naar wat u deze maand in uw tuin kunt doen? Alle tuinwerkzaamheden november op rij!

Gazon

Het is een feit dat langer gras beter tegen vorst kan, daarom kunt u uw gazon het beste het begin van deze maand de laatste keer maaien. Nieuwe graszoden kunnen nog wel aangelegd worden mits het niet vriest. Maak na de laatste keer maaien uw gereedschap goed schoon, een druppeltje olie zorgt ervoor dat u in het voorjaar meteen weer aan de slag kunt.

Tuinaarde

U kunt afhankelijk van het weer de borders onkruidvrij maken door het om te spitten en hierna af te strooien met turf. Mos groeit vooral in een zure omgeving, door kalk te strooien op uw gazon maakt u de grond minder zuur en wordt de grond bovendien luchtiger. U heeft ongeveer 1 kilo kalk per m² nodig.

Vijver

Als het water afgekoeld is tot minder dan 10 graden mag u stoppen met het geven van visvoer, tenzij u merkt dat de vissen, vooral koi, toch nog komen eten. Koop dan een licht verterend visvoer, ook wel wintervoer genoemd.

Tuinwerkzaamheden november bestrating

November leent zich goed om nieuwe bestrating aan te leggen, indien u de bestrating met droog weer legt kunt u het brekerszand uitvegen, waarna de regen de rest doet. De nieuwe bestrating zal door het weer wat gaan verkleuren, waardoor het beter opgaat in het geheel.

Ten onrechte wordt vaak gedacht dat het voorjaar de beste tijd is voor aanleg van de tuin, maar wist u dat bomen juist nu het best geplant kunnen worden? Als de bomen hun bladeren hebben verloren gaan ze een rustperiode tegemoet. Door het verplanten hebben de bomen tijd nodig om zich weer te aarden op de nieuwe plek, doordat er geen blad meer aan de bomen zit, zal er ook minder verdamping plaatsvinden. De boom kan nu al zijn energie stoppen in de wortelvorming. Hierdoor zijn de bomen in het voorjaar klaar om uit te lopen!