Alles voor uw tuin op één plaats

December

Uw tuin winterklaar maken in december

December is de maand van donkere dagen, veel gezelligheid en feestdagen. In deze periode raakt de tuin soms in de vergetelheid. December is echter een goede maand om enkele werkzaamheden in uw tuin te doen. Alles ter voorbereiding op een mooi nieuw tuinseizoen. Lees alle tuinwerkzaamheden december!

Vergeet niet de buitenkraan af te sluiten en leeg te laten lopen. Denk ook aan de tuinslang, het zou zonde zijn om deze kapot te laten vriezen. Als het heeft gesneeuwd is het slim om de zwakke takken vrij te maken van sneeuw, op die manier voorkom je dat er takken gaan doorhangen of breken.

Deze winter zal er ook weer genoeg gestookt worden in een haard of kachel. Gooi de as uit uw haard niet weg, in het voorjaar kunt u de jonge bladeren beschermen door om de plant houtas te strooien. Slakken houden niet van as en zullen uit de buurt blijven. Bij vorstvrij weer kunnen tulpen zelfs in december nog worden geplant. Maak een mix van verschillende tulpen die mooi kleuren bij de bloesem van bomen en planten die in dezelfde periode bloeien.

Gazon

Heeft het gevroren? Loop dan niet over het gazon! Het gras zal breken, wat resulteert in bruine plekken in het gras. Verwijder de gevallen bladeren van het gazon, het gras krijgt onder de bladeren te weinig licht en zal afsterven. Graszoden kunnen bij zacht weer gewoon gelegd worden, zelfs als het vlak na het leggen van uw graszoden gaat vriezen, zullen zij niet afsterven maar slechts bevriezen. Zodra ze ontdooien en het warmer wordt zullen de wortels meteen weer doorgroeien. Wel is het zo dat in het najaar de lichtintensiteit veel lager is. Hierdoor duur het langer voordat de graszoden vastgegroeid zijn. Ook onder of langs bomen wordt het dan moeilijk, want het gras kan op die plaatsen verstikken door lichtgebrek. In zulke situaties is het beter om tot het voorjaar te wachten.

Siergrind

Ook in deze maand kan er gewoon siergrind gestort worden, het voorbereidende werk kan gebeuren bij zacht decemberweer. Vergeet het antiworteldoek niet, dat voorkomt dat u tijdens het mooie buitenweer veel onkruid moet verwijderen. Benieuwd hoe u uw tuin onkruidvrij kunt maken? Lees hier onze tips!

Tuinaarde

De grond omspitten en ruw laten liggen in de maand december zorgt voor goede zaaigrond in het voorjaar. December is ook de goede maand om de borders met compost te bemesten, houd daarbij de volgende hoeveelheid in gedachten: 1 m³ per 100 m².

Tuinwerkzaamheden december vijver

De vijver gaat nu een rustperiode in. De vissen verschuilen zich bij de bodem en de plantengroei is gestopt. Het is verstandig pompen en filters van vijvers en waterornamenten die ’s winters niet gebruikt worden binnen te halen en schoon te maken. Span een net zolang er nog blaadjes naar beneden dwarrelen, blaadjes verstoren de biologische balans in de vijver. Wanneer er vissen in de vijver zitten is het van belang dat de vijver niet dichtvriest, de vissen zullen anders sterven door zuurstofgebrek. Een simpele oplossing is een zuurstofpomp te installeren, die zorgt voor extra zuurstof in het water en voorkomt dat de vijver helemaal dichtvriest. Mocht de vijver toch dichtgevroren zijn, zet dan een pan met heet water op het ijs zodat er een opening in het ijs ontstaat. Ga nooit hakken in het ijs! De druk kan in het afgesloten water nergens heen, behalve naar de luchtblaas in de vis. Deze kan de plotselinge druk niet verdragen en zal knappen, waarna de vis verdrinkt. Probeer een bevroren vijver met daarop een sneeuwlaag schoon te vegen, zodat er licht kan doordringen onder het ijs.

Bestrating

Bestrating kan in december nog gewoon gelegd worden mits er geen vorst in de grond zit, als dat het geval is kan de bestrating in het voorjaar ernstig gaan verzakken. Bij twijfel kunt u het bestraten beter uitstellen tot het voorjaar.

Andere tips

Zodra het blad van de bomen is kunt u de leilinde of de dakplataan gaan snoeien, dit kunt u doen vanaf nu tot eind februari. Let er wel op dat het niet vriest anders kan dit schade geven aan de boom. De boom heeft een aantal dikkere hoofdtakken, de zogenaamde leggers, alle nieuwe scheuten hierop snoeit u terug tot 2 à 3 ogen zodat de boom weer goed in vorm zit en klaar is om in het voorjaar uit te lopen.

Heeft u de boom gesnoeid? Denk er dan ook aan om te controleren of de draden waarmee de takken worden geleid niet aan het ingroeien zijn in de tak. Dit remt namelijk de sapstroom af en uiteindelijk zal de tak er door afsterven. Als er takken aangebonden moeten worden kunt u het beste bindbuis gebruiken, dit is een plastieken touw dat mee groeit met de dikte van de tak en dus niet in zal groeien.