Alles voor uw tuin op één plaats

Vijver aanleggen

Wilt u een vijver aanleggen? Maak dan gebruik van de volgende 6 stappen. Het aanleggen van een vijver is dan snel en gemakkelijk gerealiseerd.

1. Plaats bepalen

Bepaal eerst de plaats, positie en vorm van de vijver. Zet de buitenrand af met piketpaaltjes en kijk gedurende een aantal dagen of de vorm en de plek naar uw zin is. Bent u hier zeker van? Dan kan de schop in de grond!

Tip: houdt rekening met de plaats bladverliezende bomen of planten! Door de vijver op een plaats zonder bomen te maken, bespaard u veel tijd aan het schoonhouden van de vijver.

2. Graven

Graaf de gewenste dieptes uit en zorg door middel van een waterpas dat de verschillende niveaus waterpas zijn. Breng eventueel wat wit zand aan, dit helpt om de niveaus beter waterpas te krijgen.

Tip: vergeet het moerasgedeelte niet!

3. Aanbrengen bescherming

Breng het beschermvlies en de vijverfolie aan. Snijdt de vijverfolie nooit af voordat de vijver helemaal gevuld is. Door de druk van het water zal de vijverfolie “zich zetten”. Plaats de vijverpomp(en). Wanneer u de vijverbodem heeft voorzien van vijversubstraat, kunt u de vijver langzaam vullen.

Tip: wanneer u de waterslang in een emmer legt voorkomt u teveel stroming in het water!

Natuurlijk kunt u ook kiezen voor een voorgevormde vijver. Zorg dat deze waterpas wordt ingegraven en de randen goed gevuld worden met zand. Dit kunt u doen door zand ligt te besproeien met water, zodat het beter opvult.

Tip: stem het aantal vissen af aan de grootte van de vijver.

4. Bijsnijden

Nadat de vijver gevuld is, kunt u de vijverfolie bijsnijden en de randen afwerken. Hiervoor kunt u verschillende materialen gebruiken, denk aan turf, tegels, keien of steigerhout.

Tip: voeg bacteriën toe aan het water om het leven in de vijver op gang te brengen!

5. Rusten

De vijver moet nu eerst rusten, na enkele weken kunt u beginnen met het planten van zuurstofplanten. Plant tenminste 1000 gram per 1000 liter water. Daarna kunnen ook de lelies, moeras- en oeverplanten de vijver in.

Tip: wilt u direct wat groen in de vijver, leg er dan eerst wat drijfplanten in, zo kunt u direct van uw vijver genieten!

6. Vullen

Door te kiezen voor de juiste vijverpomp(en) en vijverfilters, zorgt u voor een goed leefklimaat voor planten en vissen en houdt u de vijver helder en vrij van alg. Wanneer de vijverpomp en het vijverfilter zijn aangesloten, kunt u na een paar weken de vissen uitzetten. Tip: Bezuinig niet op uw filterinstallatie en laat u goed informeren over de benodigde capaciteit van het filter en de pomp! Het geraamte van uw vijver is nu klaar. Door de vijver goed te onderhouden, kunt u jarenlang genieten van het heldere water, de planten en vissen.