Alles voor uw tuin op één plaats

Tuinverlichting kabel aanleggen

De tuinverlichting kabel aanleggen is gemakkelijk en snel gedaan. De tuinverlichting kabel aanleggen begint bij de transformator en vanuit daar gaat u de tuin in werken. Werk aan de hand van de 7 stappen.

Tuinverlichting kabel plan

Maak voordat je gaat installeren altijd een kabelplan, dit is niets meer dan het intekenen van de kabel in je lichtplan.

Tuinverlichting kabel lineair of gesplitst

Om de armaturen te bereiken zijn er twee opties: je leidt de kabel rechtstreeks vanuit de transformator langs de armaturen (lineair kabelplan) of je maakt aftakkingen met kabelverbinders (gesplitst kabelplan).

Tuinverlichting kabel lengte

Houd je altijd aan de maximale lineaire kabellengtes. Zo bereik je altijd een optimale lichtopbrengst. Met de 14/2 kabel kun je 40 meter lineair afleggen en met de dikkere 10/2 kabel 80 meter.

Tuinverlichting kabelverbinder

Belast een kabelverbinder maximaal met 50 watt. Heb je na de aftakking voor 60 watt aan armaturen geplaatst, dan gebruik je dus 2 kabelverbinders. Let er op dat je de geribbelde en gladde zijde van allebei de kabels naar dezelfde kant laat wijzen. Tuinverlichting kabel testen Test je kabelplan altijd eerst bovengronds voordat je deze verwerkt in de grond of onder de bestrating.

Tuinverlichting kabel trekspanning

Zorg altijd voor voldoende lengte op de kabel. Hiermee komt deze niet onder trekspanning te staan wanneer de tuin eventueel nog wat verzakt.

Tuinverlichting kabel isoleren

Isoleer het einde van de kabel met afdekdopjes, zo werk je de kabel netjes af. Dit doe je door de laatste drie centimeter van de kabel van de kabel uit elkaar te trekken en op ieder uiteinde een dopje te plaatsen. Verwijder geen isolatiemateriaal van de kabel.