Alles voor uw tuin op één plaats

Tuinhaard aanmaken

Hoewel de tuinhaard aanmaken een fluitje van een cent lijkt, gaat dit toch regelmatig mis. Om ongelukken te voorkomen is er een stappenplan opgesteld. Begin met het schoonmaken van de tuinhaard. Dit zorgt voor een betere toevoer van de lucht en een betere trek. Wanneer uw tuinhaard beschikt over een aslade of opvangbak is het van belang deze regelmatig te legen. Heeft uw tuinhaard geen aslade? Maak het dan schoon met behulp van een schep en veger.

Tuinhaard klaarmaken

Als basis kunt u gebruik maken aanmaakblokjes. Gebruik in ieder geval geen papier of spiritus dit geeft veel rommel en is bovendien gevaarlijk met aansteken. Een gemakkelijke wijze van aansteken is door als eerste 2 houtblokken te plaatsen waarbovenop u royaal aanmaakhout legt. Tussen dit aanmaakhout (of bovenop) legt u een paar aanmaakblokjes. U zult zien dat deze wijze van aansteken veel minder rook geeft en het vuur gemakkelijk van boven naar onder in het hout trekt.

Plaatsen van het hout

Voor het plaatsen van de aanmaakblokjes in de tuinhaard is het van belang om het haardhout juist te plaatsen. Bij het plaatsen van het hout wordt er van groot naar klein gewerkt. U begint (afhankelijk van de afmeting uw tuinhaard) met 2 grotere blokken onderin. Plaats daar bovenop kleine en dunne stukjes aanmaakhout. Tot slot legt u de aanmaakblokjes tussen het aanmaakhout. Leg de aanmaakhoutjes en aanmaakblokjes op een “luchtige wijze” in uw haard zodat de zuurstof er goed bij kan. Dat geeft een goede start en veel minder rook.

Tuinhaard aanmaken

Bij het aansteken van de tuinhaard is het van belang dat u dit op een juiste en veilige manier doet. Daarbij raden wij het af om gebruik te maken van spiritus, wasbenzine of andere brandbare vloeistoffen. Het beste kunt u gebruik maken van extra lange lucifers of een barbecue aansteker. Wat verder het meest belangrijk is: gebruik uitsluiten droog haardhout! Dat geeft meer warmte en minder rook. Hiermee garandeert u ultiem stookplezier voor u én uw buren!

Lees hier meer stooktips voor uw haard.