Alles voor uw tuin op één plaats

Graszoden aanleggen

Wilt u graszoden aanleggen? De aanleg van een gazon met graszoden heeft vele voordelen. Het wachten tot een ingezaaid gazon is dichtgegroeid en daarmee gebruiksklaar, duurt veel mensen vaak te lang. Door te kiezen voor graszoden hebt u binnen enkele weken een stevig gazon of speelveld. Maar hoe werkt dat graszoden aanleggen eigenlijk?

Een aantal belangrijke tips voor u begint met leggen:

  • Graszoden moeten direct na levering, dus nog dezelfde dag, verwerkt worden in verband met broei
  • Indien u de graszoden niet direct kunt verwerken, dient de folie van de pallet verwijderd te worden en moeten de graszoden van de pallet afgestapeld worden. U moet de rollen los van elkaar neerleggen, dus niet op elkaar stapelen. Zo voorkomt u dat de partij begint te broeien. Opgerolde zoden kunt u beter niet natspuiten.
  • Is binnen 24 uur leggen niet mogelijk, rol dan de zoden tijdelijk helemaal uit op een verharde ondergrond. Houdt de zoden dan wel goed vochtig
  • De opgerolde zoden mogen nooit in de zon blijven liggen

Graszoden aanleggen

Voor een optimaal resultaat dient u de zoden op een goed voorbewerkte ondergrond te leggen, die voldoende vocht en voedingsstoffen bevat.

Wanneer kan ik graszoden leggen?

Graszoden aanleggen kan eigenlijk in alle maanden van het jaar, behalve als het vriest of sneeuwt. De grond is dan bevroren en het oogsten van de graszoden voor levering aan u is dan niet mogelijk. Maar zelfs als het vlak na het leggen van uw graszoden gaat vriezen, zullen zij niet afsterven maar slechts bevriezen. Zodra ze ontdooien en het warmer wordt zullen de wortels meteen weer doorgroeien. Wel is het zo dat in het najaar de lichtintensiteit veel lager is en het dus langer duurt voordat de graszoden vastgegroeid zijn. Ook onder of langs bomen wordt het dan moeilijk, want het gras kan op die plaatsen verstikken door lichtgebrek. In zulke situaties is het beter om tot het voorjaar te wachten.

Graszoden aanleggen

Graszoden aanleggen

1. Spitten

Begin met het spitten van de grond. Bij vernieuwing van het gazon dient de oude zode goed ondergespit te worden. Bij een nieuw gazon is het verstandig de ondergrond eerst ongeveer 50 centimeter diep los te maken. U kunt de voedingstoestand van de bodem verbeteren door er daarna een laagje potgrond of bemeste tuinaarde over te strooien. Dit moet goed door de bovenste 10 centimeter van de losgemaakte grond worden gemengd om verbranding van de jonge wortels te voorkomen. Na het spitten mogen er in verband met verbranding geen meststoffen op de ondergrond worden gestrooid. 

2. Egaliseren

graszoden-leggen-egaliserenVoor het leggen van de graszoden moet de ondergrond voldoende vast en volkomen egaal en vlak zijn. Bij voorkeur door aanlopen, maar ook door rollen wordt de ondergrond vastgedrukt. Daarna kan het met een hark geëgaliseerd worden. Het beste resultaat krijgt u door met een plank de grond te schaven: dit wordt afrijen genoemd. Afrijen voorkomt putten, bulten en een slechte, oneffen maaihoogte. Hark de ondergrond licht na het afrijen. 

3. Graszoden uitrollen

graszoden-leggen-uitrollenTijdens alle bewerkingen mag de grond wel iets vochtig zijn, maar niet te nat. Op een dichtgesmeerde grond zal de zode moeilijk aanslaan. Wacht dus tot de grond voldoende opgedroogd is. Plaats eventueel op dit moment het antimollengaas. Rol de zoden zo uit, dat deze strak tegen elkaar komen te liggen. Strooi langs de omtrek van het gazon wat potgrond om uitdroging van de rand te voorkomen. Geef de graszoden bij warm en zonnig weer meteen water!

4. Aanrollen en sproeien

graszoden-leggen-sproeienNa het leggen van de zoden is stevig aanrollen of aankloppen belangrijk om goed contact met de ondergrond te krijgen. Na het aandrukken zoveel water geven dat de zoden door en door nat zijn. Bij zonnig weer zeker niet tot ‘s avonds wachten! Water geven zolang de zoden nog niet vastgegroeid zijn, is bepalend voor het succes. Zorg de eerste paar weken dat u 2 à 3 keer per dag besproeit. Het gras heeft dit (zolang het nog niet is vastgegroeid) hard nodig. ‘s Nachts verdrogen de zoden niet. 

5. Wanneer moet ik maaien?

graszoden-leggen-maaienVier tot zes weken na het uitrollen zijn de zoden vastgegroeid. Het gevaar van uitdrogen is dan veel minder groot. Vanaf nu is het bij droogte beter 1 keer per week ‘s avonds te sproeien. Afhankelijk van het jaargetijde zal er vrij snel na het leggen gemaaid moeten worden. Meestal is dat al na 1 week het geval. De maaimachine moet scherp en op de juiste maaihoogte afgesteld zijn. Siergazons worden gemaaid op 2 à 3 cm hoogte en speelgazons op 3 à 4 cm hoogte. 

6. Ten slotte…

graszoden-leggen-bemestingDe eerste maand dient het gazon of speelveld nog voorzichtig te worden behandeld. De zoden moeten eerst stevig op de ondergrond vastgegroeid zijn. Lees hier hoe u uw gazon het beste kunt behandelen door het jaar heen. Wij wensen u veel plezier met uw nieuwe grasveld toe!