Alles voor uw tuin op één plaats

Tips voor bestrating aanleggen

Wilt u bestrating aanleggen? Dan wilt u natuurlijk dat het jarenlang mooi blijft liggen. De volgende tips kunnen u daarbij helpen. Belangrijk is dat u van tevoren een op schaal getekend ontwerp maakt: geef hierin de belangrijke plaatsen als regenpijpen, deuren en afvoerputjes aan. 

Afhankelijk van het doel waarvoor u de bestrating aanlegt zijn voor een oprit, pad of terras bepaalde minimale afmetingen nodig. Denk daarom bij het ontwerp goed na over de afmetingen die uw terras, pad, oprit of parkeerplaats moet hebben.

Bestrating aanleggen: handig om te weten

Het zandbed onder de bestrating moet minimaal 10 á 15 cm dik zijn. Bij een slappe, losse ondergrond is een laag van 20 cm aan te bevelen. Voor een oprit die zwaar belast wordt is 25 cm nog beter! Leg het zandbed in verband met de afwatering “op afschot”. Vooral bij klinkerbestrating kan het handig zijn om de stabiliteit van de ondergrond te verhogen. Strooi daarvoor een laagje droog cement over de ondergrond uit. Hark vervolgens het cement enkele centimeters diep door het zandbed en stamp het nogmaal aan. Gebruik hierbij geen water, want dan wordt het cement al hard voordat u de bestrating heeft verwerkt.

Alle tips op een rij:

  • Graaf de grond af tot een diepte van minimaal 15 cm
  • Breng het zandbed aan
  • In verband met de afwatering moet u het zandbed onder afschot leggen. Laat het vlak daarom zo’n 1 cm per meter aflopen
  • Stel de kantopsluiting
  • U kunt het zandbed verdichten door het aan te stampen of te verdichten. Vervolgens kunt u het met een rechte lat afrijen
  • Leg de bestrating op het vlakke zandbed. Tik de tegels daarna aan met een rubberen hamer
  • Veeg na het bestraten de voegen vol met zand. Herhaal dit na enkele dagen
  • Hierna kunt u volop genieten van uw zelf aangelegde terras!

Bestrating aanleggen

Na een tijdje last van groene aanslag op uw terras? Lees onze tips over hoe u deze groene aanslag kunt verwijderen.