Alles voor uw tuin op één plaats

Vakantie checklist voor de tuin

De vakantie tijd staat voor de deur. Een periode vol rust, avontuur en zónder werk! Wanneer u weggaat is het huis netjes en ligt de tuin er prachtig bij. Na enkele weken komt u uitgerust terug, maar… de tuin is een chaos! Daarom: een handige checklist zodat uw tuin de vakantie periode overleeft!

  • Vraag uw behulpzame buurvrouw, vriend of ouders om de planten water te geven. Voor sommige planten – bijvoorbeeld begonia’s of afrikaantjes – kunnen enkele dagen van droogte al funest zijn.
  • Is er niemand die uw planten water kan geven? Geef dan de potplanten een schaduwrijk plekje in de volle grond. Zorg daarnaast dat ook andere planten zoveel mogelijk in de schaduw staan.
  • Hebt u een prachtig, goed onderhouden groen gazon? Zorg dan dat het gras ook tijdens de vakantie wordt gemaaid. Wanneer u in de zomermaanden te lang wacht met het maaien van uw gazon kan het zijn dat er onkruid tussen de het gras gaat groeien en het gras minder egaal wordt. Het gras extra kort maaien is geen optie. Hierdoor vergroot u namelijk de kans op verschroeien tijdens de warme zomermaanden.
  • Bent u in het bezit van een vijver? Zorg dan dat er voldoende zuurstofplanten aanwezig zijn om de vakantieperiode te overleven. Een goede vijverpomp zorgt dat er voldoende zuurstof aanwezig is en het water niet stil komt te staan.
  • Verwijder voor uw vakantie al het onkruid tussen de bestrating. Lees hier hoe u het beste onkruid kunt verwijderen. Door vervolgens zand of speciale voegmortel tussen de voegen te vegen blijft het onkruid langere tijd weg. Een toegewijde tuinoppas kunnen vinden? Vraag dan of hij/zij regelmatig met een harde bezem over de bestrating gaat. Zo hebben nieuwe onkruidzaadjes geen schijn van kans!
  • Wanneer u veel bloemen in uw tuin hebt is het aan te raden om – voordat u op vakantie gaat – alle uitgebloeide bloemhoofdjes te verwijderen. Zo hebt u een grote kans op een prachtige bloemenzee bij thuiskomst.
  • Wanneer u een moestuin hebt is het aan te raden (bijna) rijpe groenten voor uw vakantie te oogsten. Rottende groenten werken namelijk schimmels en ongedierte in de hand.

Gaat u niet op vakantie? Ga dan lekker zelf bezig in de tuin! Lees onze tuintips voor juli en augustus.