Graszoden bestellen

Graszoden bestellen: waar op letten?

Graszoden bestellen klinkt misschien simpel: Je gaat naar een graszoden (web)winkel en koopt de graszoden en neemt ze gelijk mee of laat ze thuisbezorgen. Toch zijn er een aantal punten om op te letten als je graszoden wilt kopen. Zo zijn er verschillende graszoden voor speelgazon, siergazon, of voor in de schaduw. Hoeveel graszoden heb je nu eigenlijk nodig per m2 en hoe sla je graszoden op als je deze niet direct kunt leggen?

Zie je, genoeg vragen om te beantwoorden en die vind je in dit artikel. Zo ben je straks zeker dat je de juiste graszoden in huis haalt.

Soorten graszoden

Graszoden bestaan niet uit een enkele grassoort. Er zitten meerdere soorten gras in een grasrol met elk hun eigen sterke punten. Door de samenstelling van de verschillende soorten gras te veranderen worden er graszoden gekweekt voor verschillende toepassingen.

In het kort bestaan graszoden uit een mengsel van struisgras, zwenkgras, beemdgras en Engels raaigras.
Struisgras kenmerkt zich door de donkere kleur en fijne bladen. Hierdoor is struisgras goed bestand om regelmatig gemaaid te worden.
Zwenkgras is een fijnbladige grassoort die goed bestand is tegen droogte. Beemdgras is een sterke grofbladige grassoort die zeer goed bestand is tegen intensief gebruik. Engels raaigras is een snelgroeiende maar ook vrij fragiele grassoort.

  • Siergazon
    Een siergazon heeft zoals de naam al zegt hoofdzakelijk een sierwaarde en bestaat hoofdzakelijk uit fijnbladige grassoorten. Het wordt meestal niet intensief belopen.
    Een siergazon vergt ook het meeste onderhoud. Om een mooie dichte grasmat te behouden dien je meerdere keren per week het gras te maaien en in de zomer goed te beregenen.
  • Speelgazon
    Een speelgazon bestaat uit een mengsel van sterkere grof en fijnbladige grassoorten. Hierdoor is de grasmat bestand tegen intensief gebruik. Je hoeft een speelgazon ook minder vaak te maaien. De meeste graszoden die verkocht worden zijn speelgazon graszoden en zijn tevens de voordeligste graszoden.
  • Schaduwgazon
    Als je een gazon wilt aanleggen op een plek waar maar weinig zon komt dan kies je voor speciale schaduw graszoden. Het grasmengsel in schaduw graszoden bestaat uit grassoorten die minder zonlicht nodig hebben en tevens mosgroei tegengaan.
    Het is dus belangrijk om vooraf vast te stellen welk soort graszoden je nodig hebt. Met de juiste soort specifiek voor spelen, sier of schaduw zal je lang plezier hebben van je gazon.

Hoeveel graszoden heb ik nodig?

De hoeveel graszoden die je nodig hebt is eenvoudig te berekenen. De graszoden zijn 250 cm lang en 40 cm breed. Dat komt dus neer op precies een vierkante meter.
Houd er wel rekening mee dat je verlies hebt met het op maat maken van de graszoden. Je kunt kleinere stukken niet meer gebruiken. Voor dit snijverlies kun je het beste 5% graszoden extra bestellen. Voor een gazon van 20m2 of minder reken je 1 extra grasrol net zoals elke opvolgende 20 m2. Zo heb je genoeg graszoden zonder mis te grijpen en zonder een overschot aan grasrollen.

Hoe kun je graszoden het beste bewaren?

Als de graszoden worden geleverd kun je soms niet direct aan de slag om deze al neer te leggen. De graszoden worden als rol geleverd en opgestapeld. Als je deze stapel te lang laat liggen kan er broei ontstaan.
Bij een temperatuur boven de 24 graden moet je eigenlijk de graszoden dezelfde dag nog verwerken.
Bij temperaturen onder de 24 graden kun je graszoden 24 tot 48 bewaren zoals ze geleverd zijn.
Lukt het niet om binnen deze tijd de graszoden te leggen, dan kun je ze het beste opstapelen en allemaal naast elkaar neerleggen.

Hoe duur zijn graszoden?

De prijs van graszoden per m2 (1 grasrol ) ligt tussen de grofweg tussen de €2,25 en €3,50.
Uiteraard geheel afhankelijk van het soort graszoden (sier, speel of schaduw) en de hoeveelheid graszoden die je nodig hebt. Bij grotere aantallen is er vaak wel een korting mogelijk.

Let ook op de bezorgkosten. Deze kunnen per leverancier weleens verschillen waardoor goedkope graszoden door de hoge bezorgkosten toch een stuk duurder blijken te zijn.

Na deze informatie is het eindelijk tijd voor het graszoden bestellen. Je weet nu precies waar je op moet letten en weet welk soort gras geschikt is voor jouw situatie.

Graszoden bestellen, waar kun je dat het beste doen?

Graszoden kun je op verschillende plekken krijgen. Vaak verkopen tuincentra en bouwmarkten graszoden in het tuinseizoen. Het nadeel is dat tuincentra en bouwmarkten een aantal pallets kopen en de graszoden daardoor niet altijd vers zijn. Ook wordt er vaak maar 1 soort aangeboden, namelijk speelgazon graszoden.

Makkelijker is het om de graszoden online te bestellen bij een graszoden specialist. Je kunt daar vaak ook een keuze maken uit verschillende soorten graszoden en de graszoden zijn vaak een stuk verser. Deze worden vaak pas gerooid als je bestelling binnen is. Van het land naar de klant dus.

Deze website gebruikt cookies voor een optimale website ervaring.